És una recepta ben estiuenca i nostrada. Feta a casa podem endolcir-la al nostre gust. Nosaltres la preferim amb molta pela de llimona i res de sucre.A més, ens serveix per aprofita les llimones de l'hortet de l'escola.
Orxata
Fem servir la recepta de l'orxateria sirvent d'inspiració.
Ingredients:
- 200-250 g de xufla seca
- 1 litre d'aigua
- Pela d'una llimona petita (o més si t'agrada el sabor) intentant agafar la mínima part blanca, que amarga
- un branquilló de canyella esmicolat
- sucre al gust
Estris
- Batedora
- Un bol per estovar les xufles
- Un vas per batre
- Un colador o una malla de cotó per filtrar
- Ampolla per desar l'orxata
- Milker (vas, filtre i maça per extreure bé la polpa)
Comencem
- Rentem les xufles bé fins que l'aigua surti clara.
- Posem en remull les xufles en un bol o en el vas per batre si no voleu enbrutar tant. Millor deixar-ho a la nevera per evitar fermentacions.
- Esperem mig dia
- Escorrem l'aigua de remull, i posem en el vas per batre l'aigua, la pela de llimona, el branquilló de canyella esmicolat i les xufles hidratades. Si teniu milker, es pot posar dins del vas el filtre i després tot a dins.
- Triturem molt bé amb la batedora, insistiu perque no quedi res sense triturar
- Filtrem/colem la beguda a una ampolla i aixafem una mica la pasta per treure'n tot el suc
- A la nevera i per beure ben fresqueta.
El sucre li podeu posar al pas 4, 6 o un cop aneu a beure-la.
De la pasta que queda, jo me la guardo perque me la menjo amb els cereals. De vegades em trobo algún tros de canyella però no em molesta gaire.
En aquesta recepta, ensenyem als nostres petits la planificació, ja que em de pensar mig dia abans a posar en remull les xufles. I una mica de paciència.
Curiositats
La xufla és un tubercle, això vol dir que creix a sota de terra.
El van portar els àrabs a la península ja fa molts anys i s'ha conreat tradicionalment a València.
Encara que sigui un tubercle té bastants greixos i per això podem trobar oli de xufla!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si vols veure el teu comentari, torna en una estona perquè l'hem de revisar